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INTERPRETATION IC 135-2012-2 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2012 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: June 22, 2013 

 
Request from:  Frank Schubert (Frank.schubert@mbs-software.de), SSPC 135 Member, 
Römerstr. 15, D-47809 Krefeld, Germany, Krefeld, 47809.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to ANSI/ASHRAE Standard 135-2012, Clause 
19, regarding the Command Prioritization. 
 
Background: The highest command priorities 1 and 2 (Manual and Automatic Life Safety) may 
be used for specific security-relevant applications like emergency switches or complex safety 
functions like smoke extraction control. In those cases writing/commanding to these two high 
priorities may be restricted by the vendor. 
 
Hardware may be logically connected to one the two highest priorities so that local override may 
be applied to these priorities and no other process may be allowed to write/command one of 
these two priorities (including time-scheduling or similar processes). 
 
From the standard we think it’s up to the vendor to restrict usage of manual and automatic life-
safety (see Clause 19.2.2): 
 

 
 
The BTL test-package though requires all priorities to be commandable to pass the prioritization 
tests and no restriction is allowed by the current test specification, except priority 6 which is 
already restricted by the standard (Minimum-On/Off times). 
 
Providing BTL testing services we identified a lot of existing implementations restricting write 
access to certain priorities by issuing an error WRITE_ACCESS_DENIED as a response to an 
attempt to write to priority 1 or 2. 
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Interpretation: In Clause 19.2.2 the standard allows the interpretation of priorities 1 and 2 as 
being a local matter, so restricting access by responding with an error-message to a write attempt 
to either of these two priorities is allowed by the standard. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer: No 
 
Comments: "Local Matter" in Clause 19.2.2 means a site specific local matter and not an 
implementation specific local matter. Therefore the product must be configurable to accept 
writes to all priorities except priority 6. 
 


